DÉRYNÉ FESZTIVÁL SÁTORALJAÚJHELY

2021. JÚLIUS 14-18.

A Déryné ifjasszony című előadáson (200,-Ft) kívül az összes rendezvény belépése ingyenes!

Információ: tel.:  +36 47 321-727  e-mail: kossuthmk@gmail.com

2021. július 14. | Latabár Színház

 • Szereplők:
 • Gróf Szepessy Teodor     JANKA BARNABÁS
 • A Grófné                            SZEMERÉDI BERNADETT
 • Aladárka, kis fiuk            TURI CSONGOR/ DÁNYI BENCE
 • Thuretzky                          SZÉPLAKY GÉZA
 • Etelka, a felesége             FABÓK MARIANN
 • Gabi, gyámfiuk                 HORVÁTH MÁRK
 • Déryné                               TARPAI VIKTÓRIA
 • Szentpétery Zsigmond    DÁNIELFY GERGELY
 • Szentpétery Zsuzsika      VAS JUDIT GIGI
 • Kilényi                               HAVASI PÉTER
 • Luby                                   TURI BÁLINT
 • Lubyné                               LOSONCZI KATA
 • Gál                                      DÁNYI KRISZTIÁN
 • Nimling                              IVASKOVICS VIKTOR
 • A fuvaros                           HABODÁSZ ISTVÁN
 • Jankó, huszár                   KÁRPÁTI BARNABÁS
 • Borcsa, szolgálóleány      GULYÁS GABRIELLA/ BÁCSI BETTI
 • Rendezőasszisztens:        KERNÁCS PÉTER
 • Jelmeztervező:                 KISS ZSUZSANNA
 • Díszlettervező:                  CSÍKI CSABA
 • RENDEZŐ:                       VIDNYÁNSZKY ATTILA

„De mi a célja az örökös kóborlásnak? (…) Talán semmi. Olykor mégis azt hiszem, van valami titokzatos célja. Olykor úgy gondolom, mi egy láthatatlan kincset viszünk magunkkal, amelynek bizonyos időre el kell érkeznie valahova. Most mi visszük, – ha kidőlünk, vállára veszi más, – de egyszer csak elérkezik oda, ahol szükség van rá.”

A magyar nyelvű színjátszás kivívóiként tiszteljük a vándorszínészeket, ezeket az eltökélt alakokat, köztük az olyan nagy formátumú személyiségekkel, mint Déryné is volt.

Az előadás főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben.  A színpadon megelevenedő milliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

2021. július 16. | Völgyszínház és Borterasz/Zsólyomkai pincesor

14.00 órától a Borteraszon

14:00 óra Kohó Műhely interaktív játéktára (Családi program)

18:00 óra Bab Társulat – Három Kívánság magyar népmese alapján

20:30 órától A falu rossza című színházi előadás

Helyszín: Völgyszínház

Bátki Tercsi és Feledi Lajos esküvőjétől hangos a falu. Hangos
az ifjú pár – szerelmi évődéstől és civódástól, hangos az örömapa, hangos a násznép, hangos, aki örül… és az is, aki nem.
Hiszen nem is olyan váratlanul, de mindenképpen hívatlanul
megjelenik a falu rossza, a méltán hírhedt Göndör Sándor, a
menyasszony volt szerelme, kinek célja nem csekélyebb, minthogy meghiúsítsa az esküvőt. Nem is rossz ő igazán, csak módfelett csalódott, és ennek megfelelő mértékben – de leginkább
mértéktelenül – részeg is. Ez a tünetegyüttes épp elég ahhoz,
hogy kellőképpen kételkedni tudjon abban, hogy a lány mást is
szerethet rajta kívül.
Így, vagy úgy, de mindenre fény derül. Arra is, hogy sikerül-e elbizonytalanítani a menyasszonyt esküvője napján,
arra is, hogy az örömapa által felbérelt egyenes jellemű,
de kétes erkölcsű Finum Rózsi végül elcsábítja-e Göndör
Sándort, arra szintúgy, hogy Gonosz Pista – nincs mese,
a név kötelez – hogyan kuszálja össze még jobban az
eseményeket, és éppúgy arra is, hogy Boriska, ez az ártatlan, tiszta szívű leány miért védi mindig olyan erélyesen a falu rosszát?
Szerelem, ármány, boroshordó, kés, pisztoly, zongora,
ásó, kapa, nagyharang – a cél minden eszközt szentesít,
hiszen itt senki sem most jött le a falvédőről.

22.30 órától Bakator zenekar elaőadása a Borteraszon

19:00 órától Frankie – A Király és a kárhozott egy személyben

Helyszín: Felsőzsólyomkai pincesor

Akkor kezdem: nevem Francis Albert Sinatra, a barátaimnak Francis, az ellenségeimnek Frank, maguknak Mr. Sinatra, mindenki másnak Frankie.” Megszólal, mert kihallgatják, őszinte, mert az akar lenni, ferdít, mert úgy látja jónak, szeret vagy utál, a lényeg, hogy ő dönt. Ő, Frankie, a király és a kárhozott egy személyben.

Frankie, egy törekvő, tehetséges fiatal srác, aki énekelni akar. Minden áron. Az élet, azonban nem adja könnyen a sikert, így az ő történetét is vér és verejték borítja. Ha rá gondolunk, áthallások, szóbeszédek és a valóság próbál magának utat törni. Vajon hogyan szólalt meg a mindennapokban, milyen a hangja, mikor hozzánk beszél? Hogyan vezetett az út a kisvárosból Los Angelesbe, a maffiózók, elnökök, barátok és ellenségek, a szerelmek és a feleségek útvesztőjébe?

A kérdező, aki nézi, a válaszkereső, aki rendezi, az utat mutató, pedig, aki előadja. Bakos-Kiss Gábor Sinatra hangján tárja elénk a felemelkedést, a bukást, a nihilt és a szerelem küzdelmének történeteit. Frank Sinatra életéből építkezve kívánja megszemélyesíteni a hang mögé zárt alakot a dalok és a történetek mozaikjain át. Zakariás Zalán rendezésében a 20. század egyik legnagyobb zenei alakja nem szokványos módon lép ismét színpadra. A hagyományos életpályát követő építkezéstől eltérően, ezen az önálló esten egy személyes közelséget sugalló történetnek lehetünk részesei, ahol megvillan egy olyan mában fogant múlt, amelyről egyszerre mindent és semmit sem tudunk. A világszerte jól ismert dalok ezúttal átértelmeződnek és tapintható közelségbe hozzák magát az embert, szabadon, megkövesedett kontextusok nélkül.

2021. július 17. | Völgyszínház és Borterasz/Zsólyomkai Pincesor

Családi programok a Borteraszon

 

13:00 óra Kohó Műhely interaktív játéktára

16:00 óra Nyitom a szívem RímKuckó – Szemerédy Bettivel és Széplaky Gézával

18:00 óra Beke István gitár koncert

20:30 órától Kék Róka című színházi előadás

Helyszín: Völgyszínház

Nyár van, az erdő zöld. A délutáni napfény besüt a nyári lak ablakán.

Minden idilli. Kivéve, hogy a feleség, Cecile, már megint nincs itthon.

Vadászni ment, állítólag egy kék rókagarnitúrát keres. Már többször próbált rátalálni, de még mindig nem látta meg az igazit.

Aki azt gondolná, hogy egy egyszerű szerelmi háromszög bontakozik ki mindebből, az nagyon téved. Itt a vádló nem a férj, a szerelmes nem a szerető, és a vélt szerető nem az, akire a férj számít. A háromszög pedig minimum ötszög. Ezen a fülledt nyári délutánon mindenki vágyik valakire. Mind az öten az elérhetetlen kék róka után sóvárognak: varázslatra, valóságon túli világra vágynak, ezt keresik a másikban, ezt nem találja egyikük sem a hétköznapokban.

Az előadás során egyik szereplő fejéből vándorlunk a másikba, hogy végül feltérképezzük a teljes szerelmi képletet. Herczeg Ferenc legnagyobb színpadi sikere izgalmas felfedezést ígér mindazoknak, akik szeretnek mások szívébe belelátni.

 

22.30 órától a Fruzsikás zenekar

Helyszín: Borterasz

19:00 órakor Cseh Tamás „Tíz év múlva ne ez a dal legyen…”

Helyszín: Felsőzsólyomkai pincesor

Cseh Tamás ikonikus dala is szerepel abban a műsorban, amelyet Hegyi Norbert és Joós Tamás „Átlátszó víz legyen” címmel ad elő, tisztelegve a az előadóművész emléke előtt.

Az előadók 2013-ban határoztak úgy, hogy Cseh Tamás születésének 70. évfordulójára “Átlátszó víz legyen” címmel egy emlékestet készítenek. Az est az Ascher Oszkár Színházban került bemutatásra, az azóta eltölt hat év alatt közel 100 alkalommal láthatta a közönség az ország különböző településén és Budapest számos kerületében. Az idén Cseh Tamás halálának 10. évfordulójára emlékeznek az előadók.

A műsor az egyik legautentikusabb előadásban mutatja be a közönségnek Cseh Tamás dalait, erről több kritika is megemlékezik.

A műsorból részlet hangzott el az MMA Tavaszi Irodalmi Gáláján, de az előadók ott voltak Bereményi Géza díszpolgárrá avatásán a Józsefvárosban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban Csengey Dénesre emlékezve. A budapesti 1956-os ünnepségek zárásaként megrendezett eseményen a Józsefvárosban szintén elhangzott az előadás, ahogy 2018-ban a Múzeumok éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kertjében kapott nagy elismerést a műsor. 2019-ben a XX. Szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon a Művészetek Utcájában volt repertoáron előadás és a kaposvári „Miénk a város” programsorozaton is bemutatásra került szeptember 5-én. 2019. szeptember 14-én a tatabányai József Attila Művelődési ház vendégei voltak az előadók.

2018-ban Kanada több városában (Torontó, Ottawa Montreal) mutattták be a műsort, amely egyébként rendszeresen hallható a Hunnia Bisztróban (Bp. Bank utca).

2020-ban – a pandémia idején – az előadásból egy részlet került bemutatásra az A38 hajón az „Én vagyok itt” projekt keretében. (2020. május 20-ai adás)

Az előadók közül Joós Tamás neve nem hangzik ismeretlenül a közművelődési intézmények és könyvtárak munkatársainak körében, műsoraival évtizedeken át járta a települések óvodáit, iskoláit, művelődési házait és könyvtárait. Ő szervezte Szombathelyen 11 éven át a Magyar Énekmondók Találkozóját az, de volt közös műsora Ballada éjjel címmel Jordán Tamással a Weöres Színház igazgatójával is. Budapesten 2013-2016. között a kezdeményezésére létrejött fesztiválon – „Cseh Tamás Nap Kőbányán” – öt alkalommal  emlékeztek a Kossuth-díjas előadóművészről, az előadó-művészet, a képzőművészet és a táncművészet segítségével.

 18:00 óra A Székely menyecske meg az ördög című bábszínházi előadás – Fabók Mancsi bábszínháza

Helyszín: Károlyfalva Szabadtéri színpad

2021. július 18. | Völgyszínház és Borterasz

Családi programok a Borteraszon

16:00 órától Csernik Szende mesemondó

18:00 órától Andrea Vettoretti gitár koncertje

Magyar Nemzeti Táncegyüttes ebben a lendületes és sokszínű produkciójában olyan folklór válogatást állít színpadra, amelyben a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be, különös hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra.

A Kárpát-medence táncait felvonultató előadásukban látható a jól ismert csárdás, a lányok mutatványos üveges tánca és erdélyi cigány táncok, csakúgy, mint a férfiak virtuóz legényes tánca.

22:00 órától Táncház