Hegyalja Népi Együttes

A Hegyalja Népi Együttes 1968-ban jött létre Sátoraljaújhelyben.
A város több mint 750 éves történelmi múlttal rendelkezik, a világörökség része, a híres Tokaji borvidéken Hegyalján fekszik, a Hegyalja Népi Együttes innen kapta a nevét.
A tánccsoport célja nem csak az, hogy a néptánc hagyományokat, néptánc kultúrát megismertesse a világgal, hanem az is, hogy összegyűjtse, megőrizze és továbbadja a még megmaradt értékeket határon innen és túl.
Több hazai és külföldi fesztiválon vett részt és szép sikereket ért el.
Táncaival bejárta már több Európai, Ázsiai és Afrikai országot is. Legutóbb az Angliai Magyar Karácsonyi Fesztiválon képviselte nagy sikerrel Magyarországot. Hazai eredményei közt számos fesztivál különdíj, nagydíj és első helyezés szerepel.
Végleges Kiváló Együttesi Címet is elnyert, több alkalommal részt vett az ország legrangosabb néptáncbemutatóján, a Néptánc-antológián, ahol nagyon szép sikereket ért el.
Magyarország legjobb amatőr együttesei között jegyzik. 1999-ben a Kállai Kettős Néptáncfesztiválon Nívódíjat, 2000-ben a lengyelországi Zakopánéban a fődíjat az „ARANYBALTÁT” nyerte meg.
2006-ban a Néptáncosok Szakmai bemutató Színpadán „Minősült Együttes” címet kapta.
A Hegyalja Népi Együttes házigazdája a városunkban évente megrendezett Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztiválnak.

Külföldi fellépéseik:
1997. nov. Tunézia (Monastir)
1997. máj. Erdély
1998. júl. Kanári szigetek
1999. Lengyelország
2000. ápr. Portugália
2000. júl. Horvátország (Dakovo)
2000. okt. Kína (Sanghai)
2002. júl. Olaszország
2002. Hollandia (Franekker)
2003. nov. Tunézia (Sousse)
2005. aug. Lengyelország (Krosno)
2005. dec. Anglia (Wolverhampton)
Tagjai középiskolások, főiskolai hallgatók, egyetemisták és fiatal dolgozók, vállalkozók.
Fenntartója a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ, a művészeti vezető Horváth Csaba.

Elérhetőség:
Kossuth Lajos Művelődési Központ
3980 Sátoraljaújhely, Táncsics tér 3.
Telefon: 47/321-727
Információt kérni Horváth Csabánál lehet
a 06-20/262-5475 telefonszámon.
Címe: 3980 Sátoraljaújhely Károlyi M. u. 2.
E-mail cime: kiviho@freemail.hu

Holdfény Mazsorett Csoport

A Holdfény Mazsorett Csoport most ünnepelte fennállásának 22. évfordulóját. A lányok évente 30-40 alkalommal lépnek színpadra. A helyi és területi rendezvények mellett minden évben rendszeres meghívottjai a lengyelországi rybniki ZLOTA LYRA nemzetközi fúvószenekari és mazsorett fesztiválnak, ahol elnyerték a „legjobb koreográfia” díjat, majd 2015-ben ezen a nívós nemzetközi fesztiválon a 3. helyezést érték el, 2016-ban kiemelt különdíjat nyertek. 2017-ben második, 2018-ban ismét különdíjas lett a mazsorett csoport.  Szerbiában, Magyarkanizsán a mazsorett és társastánc fesztiválokon táncaikkal arany és ezüst minősítéseket szereztek. 2017-ben Budapesten táncaikkal első és második helyezéseket értek el.

Görögországba többször eljutott a csoport. A görögországi Larissában szintén nemzetközi fúvószenekari és mazsorett találkozókon jártak, valamint több görög település kulturális programját színesítették táncaikkal. A mazsorettek Csehországban is szerepeltek néhányszor. Szlovákiába, a Felvidék településeire már visszajáró vendégek. Háromszor jártak Erdélyben, a sóváradi testvértelepülésen. Az évek folyamán több alkalommal vettek részt a lányok a mazsorett szépség-versenyeken  Mezőkövesden, Sátoraljaújhelyen, a mazsorett fesztiválon, ahol mindig elnyerték az első-harmadik helyezéseket.

A Holdfény Mazsorett Csoport kétórás repertoárral rendelkezik, valamint menettáncot is táncol, melyet arany minősítéssel díjazott a zsűri 2018-ban. Programja gazdag, a hagyományos indulók mellett vidámabb számokat is előadnak bottal és pomponnal. Három utánpótlás csoport segíti a nagyok munkáját. Az Új Holdfény a közvetlen utánpótlás csoport, 2-3 éve járó általános iskolás lányok közössége. Ők már eléggé összeszokott gyerekek, sokszor szerepeltek a nagyobbakkal együtt, folyamatosan bővül a műsortáruk. Több vidéki fellépésre is eljutottak már. A Szivárvány és Kiscsillag Csoportban vannak a legfiatalabbak lányok. A mazsoretteket 21 éve Ujjné Schneider Hedvig vezeti, akinek a csoportban táncoló idősebb lányok segítik munkáját.

mazsi

Intervox Női Kar

Az Intervox Nőikar  2003 márciusában 15 fővel alakult, pedagógusokból, ének-zene tanárokból, volt és jelenlegi tanítványaimból. Kis közösségünket az AMATŐR GÁLA meghirdetése és az arra való felkészülés  kovácsolta össze. Sikeres újhelyi szereplés után jutottunk el  a megyei szakági bemutatóra, ahol a zsűri elnöke  elismerően nyilatkozott kórusunkról. Értékelése alapján elsők lettünk, így bemutatkozhattunk Miskolcon  a  VI. AMATŐR GÁLA, gálaműsorán. Azóta folyamatosan működünk, gyakori szereplői vagyunk városunk különböző rendezvényeinek, pl.az Újhelyi Napokon, a  karácsonyi koncerten, a kultúra napján, a helyi kórusok találkozóján.

A  Nemzetközi Kamarakórus  Fesztivál rendezvényeinek, rendszeres szereplői vagyunk, mely évente kerül megrendezésre Miskolcon. Külföldi fellépésünk  volt, Gliwicében.

Jövő év elejére meghívást kaptunk egy újabb lengyelországi szereplésre.

Részt szeretnénk venni a Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Kamarakórus fesztiválon.
Repertoárunkban főleg egyházi, de világi művek is szerepelnek, különböző zenei korszakokból.

Művészeti vezető: Majorosné Hódossy Ilona